Wednesday, May 30, 2012

Unknown title

Assalamualaikum semua,
Sebenarnya aku superboring malam ni so aku tetiba nak berblog. 
Tupun terasa nak update something selepas terbaca komen saudara ni :
Oleh sebab SM teringin sangat nak tengok bakteria, so aku snap lah beberapa gambar bakteria E.coli ( ok, yang ada cuma E.coli je sebab buat research pakai mende tu )
Dan gambar gambar yang ada ni cuma gambar colony ( keluarga ) saja, kalau nak gambar sebutir E.coli boleh tengok kat Google.
Dah ready nak tengok? Sila scroll ke bawah XD
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
TADAAAA!!!
v
v
v
v
v
v
v
v
Ni E.coli yang original, kaler biru sebab dalam plate tu ada bahan kimia, X-gal

Ni E.coli yang dah diklon, sebab tu warna putih 

##Pesanan penaja : Sila klik pada gambar untuk tumbesaran

Kalau buat eksperimen biasa ( pakai medium yang takde X-gal ), warna sebenar E.coli adalah putih. 
Tapi, untuk kajian yang aku buat ni nak test cloning berjaya ke tidak sebab tu guna X-gal. 
Kalau tengok bawah mikroskop barulah kita dapat tengok bentuk E.coli yang betul macam ni :

cc : Yahoo image :)

E.coli banyak diguna dalam research sebab senang nak dibiakkan. 
Lagipun, dalam perut kita tu berjuta juta E.coli ada
Tapi, kalau "bekerja" ( aku takde idea nak guna perkataan apa.. ) dengan E.coli, pastikan tangan basuh betul betul.
Pernah dulu masa tahun 1, first time kut main bakteria. So aku basuh tangan pakai sabun biasa je, bukan sabun antibakteria.
Esoknya, perut aku meragam sakan. Bukan cirit birit tapi sakitnya macam cirit birit.
So sentiasalah basuh tangan anda selalu tak kiralah korang tak main E.coli pun sebab bakteria tu ada di mana mana.
Sekian dulu, selamat pagi semua and jumpa lagi! :')

20 comments:

kura said...

woo. comel jugak bakteria ni. hekhek

KorN said...

best kan dapat skodeng kat mikroskop...

shida'R said...

wahhh..1stime kot tgk..sbnarnye kesan bakteria mmg bahaya walaupn ramai org skg xambil kisah sgt pasal ni..kne ingt selalu basuh tgan slpas bt ssuatu bnde ..tq novexx :)

O CIKTEDDY said...

whoa!

~SaL IjOu~ said...

superboring? meh sini tolong kite buat keje..~ ;p

Ayuni said...

dulu pernah wat eksperimen camni!

shedameor said...

bacteria ? dettol ? ehh ? hehe

Lea Isnawi said...

penah gak wat agar agar bacteria ni

busuk kan bau dia

Miz Novexx said...

Lea Isnawi : sangat busuk, macam bau reban ayam...

YOUsoF said...

Waah.. Dah lama tak skodeng² cara ni..


Bakteria ada kat mana², nampak je BERSIH kan, rupa² kotor.. ;)

misluvcoklat said...

lama tak bermanja ngan microscope..hikhik..

♥e'in♥ said...

gelinye.......... huhu

Zul De Alexis said...

wah terima kasih tunaikan pemintaan SM hehe...akhirnya dpt tengok first time..:))

syahirooAhmad said...

tak puas.. kalau leh nak tengok secara live time dia gerak2.. tu..

♥e'in♥ said...

geli!! huhu

dill said...

senior! lamenye tak borak ngan die.

oh bakteria.

dill.

Cik Yatt said...

tak prnh buat..heehehe

O CIKTEDDY said...

x update pon? :(

izzad bahruddin said...

ohw ok.nice info

The 5 Click said...

penah buat yg smple punye je. aku sndiri lupa dh...tapi xpernah tgok hasil die sbb ponteng skolah. wkwkwk. oh camni rupe die., :)