Friday, February 25, 2011

Tiga Tahun Ditipu!!!

Apelaa nasib badan.....
Tiga tahun ditipu hidup hidup akhirnya hari Rabu  lepas baru terbongkar semuanya. Waaaa!!!! apa nak buat? Susah nak terima, bayangkan tiga tahun.... diulang, tiga tahun! Boleh tak korang bayangkan macam mana perasaan saya masa dapat tahu perkara sebenar, sangat sangat sangat terkejut tapi pelik. Opss.... hehe,lupa nak citer pasal apa ek yang kena tipu tuh.Haha, jangan marah ek? Okeyh, storynyer camneh....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Alkisahnya, masa tiga tahun lepas time muda muda dulu... hehe waktu Form 5 yang tengah blur  mentah adalaa kitorang kena buat experiment pasal 'blood type' ( kecek mat saleh metar ). Time tu guna ketas yang memang ada sume antigens ( A, B, dan AB  tapi O takde yer sebab O dah tua! hahaha ). Taklaa, bukan O tua tapi O memang takde antigen. Lepas tuh, kitorang kanak kanak Ribena yang excited ni buat la experiment. Suruh membe cucukkan jari ngan jarum ( takut nak buat sendiri... :-$ )

Darah tu titikkan atas kertas yang ada antigen tadi. Lepas tuh kacau dengan pencungkil gigi bagi sebati. Kalo ada bergumpal kat mane mane antigen tuh,haaa itulaa jenis darah korang. Masa tu saya buat, takde gumpal pon kat A ke B ke... so camne ni? Jangan risau... tu maknanya saya darah O laa, kan daa cakap O takde antigen.


Sejak tuh saya mengaku saya darah jenis O. Time experiment yang sama kat matriks saya tak buat pon sebab dah tawu darah ape. ( cehh... padahal bukan sebab dah tawu, tapi dah nak pengsan kot sebab taknak cucuk jari sendiri.. ) Even masa medical checkup pon saya tak buat sebab saya cakap kat doc yang saya darah O+. Tapi penah saya tanya MAK beliau darah apa, mak cakap darah A! Haaaa! sudah... tapi saya pikir kot kot ayah yang darah O ataupun mak punya darah jenis AO ke...

Pastu, Rabu aritu ada experiment pasal ni lagi. Mulanya saya taknak buat sebab memang fobia tengok darah. Tapi hati rasa tak tenang sangat so saya kuatkan hati untuk buat gak experiment tuh. Membe memang mantop! Dorang yang tolong bila perasan tangan saya terketar ketar. Yang kali ni kitorag tak guna kertas tapi guna tile. Dahlaa darah taknak kuar, bila sekali dia kuar sikit rasa macam kaki ni tiba tiba takde tulang. Lepas membe letak antigen kat darah tu, saya dengan konfem tanya O kan? wink wink....

Dia cakap, " Taklaa, ko ada gumpal kat anti-A maknanya ko A+ ( plus tu sebab rhesus positif ) laa " Saya pegi la tengok sampel darah tadi, memang da gumpalan kat Anti-A. Habis selama ni...... 3 tahun saya ingat saya darah O rupanya A!! Saya balik bilik dengan berkerut 1000 di dahi ( lebong.... ) Mana satu ni, O ke A?? Maknanya yang dulu tu salah laa, memang saya A la sebab mak A. Hahaha... memang konfem anak mak!  Cuma tak puas hati, kalo saya tak buat keje tu, sampai bila bila laa saya ingat saya ni darah O. Ish ish ish.... Dikencing hidop hidop..
Darah A+, result exam plak???

27 comments:

Fathiah Hamim said...

hahahaha. lawak nyaaa. sian diaaa. :P

Anonymous said...

a'ah laa, kesian betol... bawak bersabar yer Miz
; )

dhiera said...

bese la 2..yg gune kertas 2 kadang2 ada yg dh expired. macam kat matrik dulu, kami stil gune kerts. result die: blood sume agglutatn. ble cek2 rupe ye, kertas 2 dh expired.
Saya pn drh A+ jugk.hu

Diskriminasi dalam pekerjaan
MATTA FAIR kembali

Miz Novexx said...

ye ek? agaknye time tuh kertas tu da expired kowt.. dhiera, 6t ada emergency bley la kita share2 darah ek? hahahaha....

nabilah_2908 said...

hehehe....ingtkn kena tipu apa la tadi... :)

sy tkpernh tau jenis darah sy apa...takut la nk cek...kena cucuk bagai...huhuuh..

jom ke APA KATA HATI pulak,
HAIWAN BERWARNA PELIK

Myvitrd said...

apa susah g farmasi je chek dapat tahu.. tak tupu dah.. hehehe

kue ziya said...

hahaha ..kesiannya kene tipu

nescafe_ais said...

hahahaa....kesian..

HonEyBuNNy said...

salam..hehhehe...kesiannya la yer..ihihi

Miz Novexx said...

tenks sume.... luv u all!! ; )

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

cemomoi said...

huuu mujo kawe daroh oghe kayooo

Firdaus Kasim said...

bagus lah awk alami benda tue.. byk pengalaman awk dpt.. hehe..

Cara-Cara Blogwalking yg Betul

Firdaus Kasim said...

mcmana nk bg air sirap ekh? hehe

Miz Novexx said...

owh... pegi wat kenduri kawen dulu,bley la saya minum air sirap..haha..

mykhalis said...

seriusss..percaya ngan eksperiment sendiri?hehe

Miz Novexx said...

ala ala saintis gitu... haha

yaya_flanella said...

haha. lawaks. :)

AmYcOzZo said...

Reagent anti A nye expired kot..tue yg posotive "O"...huhu

Dda Ly said...

hehe saba je la..tp cano mesen tu leh tipu haa??

~my latest entry~

bila blog bercerita said...

hahahahahah...3 taon tetipu just sbb 2 jep....ingtkan tetipu sal pe lah td..... :)

Rainbow said...

kita sama kes ah hehehe.... sian kan.

Miss Dill said...

pengalaman yang innocent. hihi


Miss Dill^^

Emma noor pannya said...

alahai kesiannya dia..hihi

:: Zanna :: said...

sama ngan zanna A+..eheh~~

Terkini : Jom join heartbeat

atiEy_[azHa] said...

adoi . haha . lama tuuu .

suri skaliskaLa said...

mngu nih ak bru wat experiment cek darah nih :D
sungguh sadis sebb ak bru tahu jenis darah ak