Thursday, January 27, 2011

Sape nak kurus????

Ni ada tips-tips untuk kuruskan badan taw! Tapi x taw la anda sanggup ke x nak praktik... kekekeke. Jom usha sikit.

1. Jom panjat bukit FST ramai-ramai! Hahaha... memang kurus la korang sume, saya hari hari panjat bukit ni 
    penat giler. Dah x sanggup rasanya saya nak panjat bukit tuh, pegi la sape sape yang sanggup yer! Tapi 
    nak buat camne, dah kelas kat situ, kenalaa panjat gak. Bile sampai dalam dewan kuliah, 
    tercungap-cungap dah..

2. Duit belanja selama seminggu cuma RM50 jer taw.. Jangan lebih lebih plak, nanti macam macam nak beli. 
    Kinderbuyeno la, Kek Pusan ngan bubur Pusan laa, nasi FST la, jagonggg kat KTM la , kopok kat 
    kedai anney laa, bla...bla...bla.. tu x campur lagi makanan yang dibeli time outing! Aduhh, so make sure 
    duit kat tangan RM50 jer, ( bapak kedekot ) hehehe...
xpe laa skali skala kempunan.... 
3. Jangan selalu minum air watercooler.. Mentang mentang la senang. Bawak botol kosong, masuk skeleng,
    tekan..... dusyyyyyy air masuk dalam botol. Banyak cantekk muka kaw! Nak sihat kena la minum air yang
    dimasak, dah nama air masak kenalaa masak. Senang jer, air watercooler tadi tu korang masak balik.
    Taraaaa.... dah jadi air masak. ( hmmm.... alang alang boleh wat masak maggi! )
kalau laa ada air macam ni kat dunia....
4. Rajinkan diri berpuasa sunat yer.... walaupun saya jarang buat, tapi saya ada puasa ganti... OPPSS.. hehe
    Tapi kalau boleh, puasa tu niat kerana Allah bukan kerana nak kurus. Kalau x sia sia aje pose tu! Orang 
    pose untuk pahala dan nak sihat, jangan buang tebiat plak pose kerana niat kurus.. X baek, isy20x...
    Puasa tu banyak kebaikannya jadi bawak bawaklaa berpuasa. Baik berpuasa daripada diet,
    sebab diet x dapat pahala pastu menyeksa diri, tapi puasa menenangkan jiwa dan menyihatkan badan 
    plus dapat pahala. 

5. Jalan kaki je kalau nak ke satu satu tempat yang dekat. X payah laa nak naik motor ke, kete ke dan nak
    menunjuk nunjuk kononya korang je yang ada kete. Baik jalan kaki, sihat! Ni tak, jangan jadi macam adik
    saya nak ke kedai 'a stone's throw away' pon naek moto. Apalaaa, nak tunjuk macho kaa.... hehe 
    ( jangan marah bro... )
peeewiiit.....
6. Makan nasi time breakfast banyak banyak. Jangan segan silu nak makan banyak time pagi sebab waktu 
    tu korang perlu kumpul tenaga untuk menjalani aktiviti harian. Sebab pukul 8 kena daki bukit FST, lepas
    tu kena jalan pegi Pusan then balik kolej. Lepas tu nak mandi, nak study... so makan banyak waktu pagi
    but kena ikut food pyramid.

7. Kalau pagi dah makan banyak, so lunch kena laa kurangkan sikit. Contohnya, pagi makan 2 pinggan
    (cehh... melampau lak contoh nie) then lunch makan 1 pinggan. Lepas tu dinner half pinggan plak. Haa...
    baru okey. *Psssst.... contoh je nie!!
AMARAN!!! Jangan tiru aksi ini... dah terlebih nasi nih
8. Kurangkan manis dalam masakan tapi lebihkan manis dalam senyuman.


9. Jangan campur makanan laut dan makanan darat dalam pemakanan korang. Contohnya lauk ayam ngan 
    ikan tak boleh dimakan atau dihidang skali. Sebab kedua dua jenis makanan nih memang tak ngam laa.
    Korang boleh makan makanan darat untuk lunch pastu makanan laut untuk dinner plak. Adil kan??? 
    wink wink.....
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
10. 
             

13 comments:

dhiera said...

salam..
miz novexx saya tag awak.

refer sini ea: http://dhieranottie.blogspot.com/2011/01/ga-kasperskye-dari-fariszazcom.html

azzey said...

bagus punya tips ni....heh3..

zmanja said...

salam blogger....leh ikut tips ni..!

Miz Novexx said...

semoga berjaya yer... ;)

Sharifah nor said...

tips yg paling berkesan dan memang dipraktikkan di seluruh dunia..ialah: "makan apa saja..tapi jangan telan"..pasti kurus..!!!! heeee...

Miz Novexx said...

btol btol.....

dyg said...

good info..^^

k.a.s said...

lepas dapat tips ni kena ada displin utk amalkan.. hehe. kalau setakat baca jak.. susahla nak kurus.. xD

Miz Novexx said...

k.a.s dah kurus xpelaa... ;)

HaNTwO said...

pokcik nak gemuk...ada tips x??

Miz Novexx said...

xde lagi.... sedang mencari
hehe

HaNTwO said...

pasal pokcik kurus dan kering :P

Miz Novexx said...

rilek la pokcik hantwo.. makan banyak banyak sket, baru bleh gemuk ;)