Wednesday, March 23, 2011

Seronoknya!!! Lalat Dah Besar....

Yeeepiii!!!! Korang ingat lagi tak Drosophilla yang penah saya kabo citerkan dulu... Alaaa, ada dulu dulu.Well, sekarang dorang dah ada anak! Percaya dok?? Ce caya, ce caya...

Ni betol betol bukan chobaan taw, memang betol pon lalat tuh dah ada cucu. Geli kot, tapi demi nak siapkan repot saya buang perasaan geli tuh.

Macam bese, cara nak kapelkan lalat ni ada dalam entri sebelum nih. Cara yang sama tapi hasilnya berbeza! Tengok laa....
geli tak?? ada sape sape berani pegang?
mak sayap vestigial X bapak jenis liar
kitorang kacuk jantan liar ngan betina vestigial, tak paham sila tanya cikgu Bio... hehe

yang kuning tu nutrien untuk lalat neh
Nak kapelkan lalat ni bukan senang, mula mula kena pengsankan lalat dulu guna ether! Dan kurung mereka dalam balang.... kahkahkah
lalat ni kena kurung!!
whoa!!! banyak betul keluarga lalat neh
Lepas dah pengsan, kena asingkan jantan ngan betina plak. Kena scan betol betol sebab kalo salah konpem takkan ada 'baby lalat'.  :)
time neh kena asingkan lalat jantan ngan betina
masukkan dalam tabung yang ada nutrien
Okie.. bila dah asing ikot jantina, bolehlaa pindahkan lalat yang pengsan tu dalam tabung yang ada nutrien. So, biarkan mereka kapel dulu yer... heheh
Result!!!! 
Hooray!!! lepas tuh baru boley wat repot... ;)



19 comments:

cik pulau said...

selamat membuat report.. lalala~

Paan Sabri said...

pergh penternak lalat yang berjaya ye ko wawa skg.. hehe


paanthology: rebecca black buat aku tergelak.

mykhalis said...

dah boleh jadi petani moden nie..tahniah..hehe..tak geli ke??

hottest entry di blog khalis :
Filem Titanic 3D james camaroon mungkin dibuat sempena ulangtahun kejadian itu

Bentuk speaker yang cool dan menarik

Miz Novexx said...

Cik Pulau : tenks yer <3
Paan : nanti kalo dah dapat inc0me aku jual kat ko pulak.... ;P
Khalis : geli tu geli, tapi nak cepat siap repot kena tahan gak rasa geli tuh, ;)

Tok Esah said...

wah, besh wat report tu!! hehe

smka tok jiring entah lah!!
yg tahu cume 10 terbaik negeri!!
http://smkasam.bpi.edu.my/v1/

Miz Novexx said...

tok esah, mana ada best wat repot... banyak soklan kena jawab, hehehe

apik pehe said...

eeeee...siap ader cucu lg lalat tu..

Asyraf Camaro said...

lawak betul tajuk entri ni...hehe

Henry Zackery said...

giler kentang ternak lalat ??

Dalam Tandas Pun Boleh

cik kitty said...

comelnye baby lalat hihi :)

miss mush said...

untok ape lalaalalalalt ni?huhu

Miz Novexx said...

Henry : untung taw ternak lalat, saintis rAmai nak guna... ;)
Kitty : bak alamat meh Miz nak poskan bby lalat, hikhik
Miss Mush : kena wat repot pasal lalat, hehe

miss mush said...

repot pasal?untuk perubatan ke?lalat bole cuci luke kan.huhu

Kamil Kahar said...

yuck

athirahzaki said...

haha!
bestnye main mende-mende ni,
hahaha

Henry Zackery said...

tak update blog lg ke?? T__T

Teka Gambar Kembali Lagi

i am S!L4H.. said...

erkkkk~
tbe2 teringat lalat yg ade hinggap kt makanan.
rase nk lempang laju2

Miz Novexx said...

athirah : berminat??? bleh la amek cos genetik yer, ;)
HZ : sorii, dh lama x update cuz bz ngan stdy
s!l4h : lempang2, tapi ni lalAt buah taw... bukan lalat kat dapor tuh :)

apik pehe said...

hahaha..skang ni xder lagi penternak lalat..miz la jadi orang first ternak lalat ek..hehe