Friday, June 17, 2011

E. coli memang jahat pon

Baru baru ni sibuk je kat tv pasal wabak E. coli , huh menyibuk je semua tuh. Korang nak tau sebab apa?? Sebab bakteria tu nak 'mencapap' ( mencari publisiti... ). Jahat kan! Habis tanaman orang dia serang, tapi takpela bukan Muslim pon.
cun tak??? 
Sebenarnya mikrob ( malas nak type nama.. ) ni memang dah ada dalam perut kita. Kalau tak percaya pegi check!! ( sapa check konfem doctor marah... ) Kalau yang menyebabkan kematian tu sebab terlebih i kolai dalam perut, sebab i kolai memang wujud dalam perut manusia dalam kuantiti tertentu.

Lari dari tajuk kejap. Sebenarnya nak story pasal kejahatan E. coli kat korang. Ni masa sem 1 dulu laa, Miz kena buat eksperimen biakkan bakteria. Kebetulan guna i kolai, so buat jelaa. Lecturer dah pesan i kolai ni kena handle hati hati. Bila dah abes eksperimen, macam biasa "cuci tangan ngan Dettol taw!" pesan Lab Assistant. Miz la yang paling semangat basuh, orang lain basuh macam koboi. Lantak laaa~~~
kena buat macam ni....
Tapi malam tu tetiba pulak perot memulas, ( bukan cirit.. ) Sakit tu pindah ke hari esoknya so Miz pon tak pegi kuliah padahal malam tu memang dah niat nak ponteng tapi kebetulan sakit, On jelaa niat tu... Lepas tu my BFF tanya so Miz cakap jelaa sakit perut. Then dia cakap "ntah2 kena i kolai", Grrrrrr!!!! Betol jugak, Miz tak makan mende yang allergic pon malam tu. Berasap rasanya, orang lain cuci tangan macam keretapi tak kena Miz jugak yang kena. 

Konlusinya E.coli memang jahat, jaga jaga dengan perut korang!!! 

8 comments:

dill said...

senang sangat sakit kan. bahaya btol. riso saye.
dulu JE, H1N1, H5N1 skarang E Coli lak

dill.

Abang Stalker said...

hahaha..alolo ciannya dia.perut 2nd hand la MN..kui3.tu la,semangat sgt basuh tgn.E-COLI jahat,E-CO-LI ^_^ dgr nm coli da thu da.

apik pehe said...

maybe miz mase wat eksperimen tu..tergenyeh2 tangan kt perot kot..sbb tu diorang senang masok..hehehe

YanaMIB said...

minumlah vitagen!! err vitagen boleh lwn e coli x?? =P


p/s:: nk bg suggestion bley?? erm ubah setting komen ke pop up window..lg mudah org nk tgglkan komen kt blog kita =) tgk link bwh ni utk tuto k

http://ctliyana86.blogspot.com/2011/01/pop-up-window-comment-memudahkan.html

Bella Bell said...

ok.. niat nak ponteng kelas tu saya suka.. hehehe

saya suka minum vitagen <--- tiba2 ^^

Miz Novexx said...

thanx Kak Yana... vitagen pon boleh protect perot, kasi tak buncett hihihi

ibnubaba_04 said...

jahat tul ye ecoli..takut aku baca

Benrauf said...

e.coli dalam air mineral pun ade kan?